Επαμεινώνδας Γ. Σαμαντάς

Share:

Επαμεινώνδας Γ. Σαμαντάς

Παθολόγος-Ογκολόγος, Διευθυντής Β΄ Ογκολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο Metropolitan

Ο Δρ. Επαμεινώνδας Γ. Σαμαντάς αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1977. Το 1983 του απονεμήθηκε η ειδικότητα του Παθολόγου και το 1999 η ειδικότητα του Παθολόγου-Ογκολόγου. Το 1989 αναγορεύθηκε Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσιάζοντας έρευνα σχετική με την κυτταρρογενετική-μελέτη αδενοκαρκινωμάτων παχέος εντέρου.
Από το 1986 εργάσθηκε αρχικά σαν Επιμελητής και από το 2002 Συντονιστής Διευθυντής της Γ΄ Ογκολογικής Κλινικής του Ογκολογικού Νοσοκομείου «Αγ. Ανάργυροι», ενώ τη διετία 1990-1991 μετεκπαιδεύτηκε στο Ογκολογικό Τμήμα του Guy’s Hospital στο Λονδίνο. Από το 2020 μέχρι σήμερα είναι Διευθυντής της Β΄ Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Metropolitan».
Το επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει περισσότερες από 160 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά, ενώ είναι κύριος ερευνητής ή συμμετείχε σε περισσότερες από 200 διεθνείς και ελληνικές μελέτες κλινικής και μεταφραστικής έρευνας. Έχει συμβάλει στην εκπαίδευση μεγάλου αριθμού ειδικευομένων στην Παθολογική Ογκολογία και Παθολογία. Είναι μέλος του Δ.Σ. του Ε.Λ.Ι.Ε.Κ. (Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας του Καρκίνου), την HeCoG (Ελληνική Συνεργαζόμενη Ογκολογική Ομάδα), Πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας Μελέτης Έρευνας και θεραπείας της Μεταστατικής νόσου. Υπήρξε διευθυντής σπουδών της Ε.Α.Κ.Ο. (Ελληνική Ακαδημία Ογκολογίας), γραμματέας και μέλος του Δ.Σ. της Ε.Ο.Π.Ε., μέλος της Επιτροπής Ογκολογίας του Κ.Ε.Σ.Υ., μέλος της Επιτροπής για την Σύνταξη Πρωτοκόλλων του Υπουργείου Υγείας, για πολλά χρόνια Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς «Αγ. Ανάργυροι» (Γ.Ο.Ν.Κ.) και για μία εξαετία μέλος της τριμελούς Επιτροπής Εξετάσεων για την ειδικότητα της Παθολογικής Ογκολογίας.
Έχει βραβευθεί με 18 βραβεία για επιστημονικές του εργασίες, μεταξύ των οποίων και βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών για το έργο της HeCoG.