Ηλίας E. Αθανασιάδης

Share:

Ηλίας E. Αθανασιάδης

Ογκολόγος – Παθολόγος, Διευθυντής Ογκολογικής Κλινικής, ΜΗΤΕΡΑ

O Ηλίας Αθανασιάδης, MD, είναι ο επικεφαλής της Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ. Μεταξύ Μαρτίου 2004 και Αυγούστου 2011 διοργάνωσε και διηύθυνε την Ογκολογική Κλινική της Ευρωκλινικής Αθηνών. Κατά την τελευταία τριετία, στο πλαίσιο της Ευρωκλινικής, ίδρυσε και διηύθυνε το Ογκολογικό Συμβούλιο αποτελούμενο από ιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων σε σχέση με τον καρκίνο, προερχομένων από διαφορετικά νοσοκομεία. Αυτό αποτέλεσε τη βάση για την οργανωμένη ογκολογική φροντίδα από διαφορετικές ειδικότητες (multidisciplinary oncology care), κάτι που σήμερα αποτελεί θεμέλιο της άριστης ογκολογικής φροντίδας. Μεταξύ 2009 και 2011 υπήρξε συνδιοργανωτής επί τρία συνεχόμενα έτη του Ογκολογικού Συνεδρίου «Cancer Forum», που διεξήχθη στην Ελλάδα με συμμετοχή Ελλήνων και αλλοδαπών ειδικών στο θέμα του καρκίνου, εκδήλωση που χαιρετίστηκε ως απολύτως επιτυχής στην τόνωση των καλών σχέσεων και της συνεργασίας των ειδικοτήτων που εμπλέκονται στη φροντίδα των ασθενών με καρκίνο. Τα τελευταία 10 χρόνια διοργανώνει το συνέδριο MDcON με διεθνείς συμμετοχές.
Ο κ. Αθανασιάδης αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1983 και το 1991 ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Παθολογίας στη Θεραπευτική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, με έδρα το Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα». Μεταξύ 1990 και 1991 μετεκπαιδεύτηκε στο Baylor College of Medicine και στο MD Anderson Cancer Center στο Χιούστον του Τέξας, με κεντρικό αντικείμενο τη μεταμόσχευση μυελού των οστών. Μεταξύ 1991 και 1994 εκπαιδεύτηκε στην Αιματολογία – Ογκολογία στο επίσημο πρόγραμμα fellowship του Πανεπιστημίου Feinberg School of Medicine οf Northwestern University στο Σικάγο των Η.Π.Α. Το ίδιο διάστημα ανέπτυξε πλούσιο ερευνητικό έργο τόσο στο Πανεπιστήμιο όσο και σε συνεργασία με το University of Chicago.
Σημαντικό μέρος των ερευνητικών δραστηριοτήτων υπήρξε η συμμετοχή στην αναγνωρισμένη ερευνητική ομάδα για τον Καρκίνο κεφαλής – τραχήλου, που διευθύνεται από τον καθηγητή Dr. Everrett Vokes. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θεωρείται ότι διαμόρφωσε το πεδίο της χημειοακτινοθεραπείας τόσο στον καρκίνο κεφαλής – τραχήλου όσο και στον καρκίνο του πνεύμονος. Μετά την ολοκλήρωση του fellowship program, το 1994, εντάχθηκε στις τάξεις του Northwestern University ως Faculty Member, όπου και σήμερα συνεργάζεται ως Visiting Assistant Professor. Για τις δραστηριότητές του στις ΗΠΑ, διακρίθηκε και βραβεύθηκε από την Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) για πρωτότυπη ερευνητική εργασία όσον αφορά την εφαρμογή trans-retinoic acid and interferon-a σε ασθενείς με μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνωμα πνεύμονος, εργασία που υποστηρίχθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το N.C.I. Η μελέτη αυτή υπήρξε μία εφαρμογή στοχευμένης θεραπείας σε συμπαγή όγκο, που προηγήθηκε της επαναστατικής εφαρμογής των στοχευμένων θεραπειών και σηματοδοτεί το μεγάλο ενδιαφέρον του κ. Αθανασιάδη για τις στοχευμένες θεραπείες στον καρκίνο.
Για τα τελευταία είκοσι έτη, πέραν της σταθερής και συνεχούς δραστηριοποίησής του σε ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα της Αθήνας, είναι τακτικότατα προσκεκλημένος ομιλητής σε ογκολογικά συνέδρια και αποτελεί ενεργό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων (Ε.Ο.Π.Ε.), της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (A.S.C.O.) και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (E.S.M.O).