Μαρία Παπαγρηγορίου-Θεοδωρίδου

Share:

Μαρία Παπαγρηγορίου-Θεοδωρίδου

Παιδίατρος - Λοιμωξιολόγος, Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής Ε.Κ.Π.Α.

Η Μαρία Παπαγρηγορίου-Θεοδωρίδου έλαβε το πτυχίο της ιατρικής το 1969 με «Άριστα» και το ίδιο έτος το Educational Council for Foreign Medical Graduates (ECFMG) Diploma. Εξειδικεύθηκε στην Παιδιατρική, στην Α΄ Πανεπιστημιακή Κλινική του Νοσοκομείου «Αγία Σοφία» (Καθηγητής – Διευθυντής: Νικόλαος Ματσανιώτης). Εκπόνησε και έλαβε τη Διδακτορική της Διατριβή με «Άριστα» και συνέχεια μετεκπαιδεύθηκε στην Ιολογία (1974-1975) με υποτροφία του ΙΚΥ στο Institute of Child Health, University of London (Καθηγητής: Bill Marshal).
Το 1996 αναγνωρίστηκε και στη χώρα μας η εξειδίκευση της Λοιμωξιολογίας, τίτλο τον οποίο και έλαβε. Η Μαρία Θεοδωρίδου εξελίχθηκε σε όλες τις ακαδημαϊκές βαθμίδες, Υφηγήτρια, Αναπληρώτρια και Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ. Αφυπηρέτησε το 2012, λαμβάνοντας και τον τίτλο της Ομότιμης Καθηγήτριας.
Κατά τη μακρόχρονη θητεία της ανέπτυξε ισόρροπα και τους τρεις ακαδημαϊκούς τομείς. Διδακτικό, κλινικό και ερευνητικό. Αναβάθμισε σε κλινικό και εργαστηριακό επίπεδο τη λειτουργία της Ειδικής Μονάδας Λοιμωδών Νόσων (ΜΑΚΚΑ) του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» με τη δημιουργία της Παιδικής Μονάδας AIDS και Ερευνητικού Εργαστηρίου. Η Μονάδα αποτέλεσε πυρήνα εκπαίδευσης φοιτητών, νοσηλευτών και ειδικευομένων γιατρών, όπως και εξειδικευομένων στη Λοιμωξιολογία Παιδιάτρων.
Οι δημοσιεύσεις της σε ελληνικά περιοδικά υπερβαίνουν τις 150 και σε ξενόγλωσσα τις 200 (PubMed). Είναι μέλος σε πολλές επιστημονικές επιτροπές ενώ, για περισσότερο από 20 χρόνια, έχει διατελέσει μέλος, αντιπρόεδρος και πρόεδρος τα τελευταία χρόνια, της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (ΕΕΕ).
Η προαγωγή των εμβολιασμών για την πρόληψη των λοιμωδών νοσημάτων σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες στη χώρα μας, αποτελεί το κύριο επιστημονικό της έργο.

Συμμετέχει σε: