Παναγιώτης Λιαργκόβας

Share:

Παναγιώτης Λιαργκόβας

Πρόεδρος και Επιστημονικός Διευθυντής ΚΕΠΕ

Ο Παναγιώτης Λιαργκόβας έλαβε το πτυχίο του στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές και Διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Clark της Μασαχουσέτης. Έχει υπάρξει υπότροφος του αμερικανικού προγράμματος Fulbright, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Μπάκαλα και του Πανεπιστημίου Clark ως διδάσκων βοηθός Καθηγητή. Έχει διδάξει στο εξωτερικό στα Πανεπιστήμια Clark και Bologna και στην Ελλάδα στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Πατρών και Κρήτης. Έχει επίσης διδάξει για περίπου 19 χρόνια στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ). Έχει εργαστεί ως ασκούμενος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Διεύθυνση των Διαρθρωτικών Ταμείων), ως ειδικός σύμβουλος στο Υπουργείο Οικονομικών, στο Υπουργείο Εξωτερικών και στο Δήμο Αθηναίων και ως Διευθυντής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Κατά την περίοδο 2013-2018 ήταν επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.
Σήμερα είναι Πρόεδρος και Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και του Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγικότητας. Είναι επίσης Jean Monnet Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Ειδικεύεται στη διεθνή και ευρωπαϊκή οικονομία, τη νομισματική πολιτική, την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη και πολιτική.
Το ερευνητικό του πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα διεπιστημονικό, συνδυάζοντας οικονομικά, διεθνές εμπόριο και χρηματοδότηση, στρατηγική, κοινωνικά ζητήματα, διοίκηση και επικεντρώνεται κυρίως σε δύο περιοχές: την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας).
Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 100 άρθρα σε διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά και έχει εκδώσει περισσότερα από 20 βιβλία. Το τελευταίο του βιβλίο κυκλοφόρησε το 2020 από τις εκδόσεις Πατάκη με τίτλο «Δέκα χρόνια κρίση, τρία μνημόνια και μία πανδημία. Η Ελλάδα αναζητώντας διέξοδο».