Παναγιώτης (Τάκης) Βιδάλης

Share:

Παναγιώτης (Τάκης) Βιδάλης

Δρ. Νομικής, Επιστημονικός Συνεργάτης Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, Πρόεδρος ΕΗΔΕ, ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»

Ο Παναγιώτης (Τάκης) Βιδάλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Είναι Νομικός, διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1995). Είναι επιστημονικός συνεργάτης και νομικός σύμβουλος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής.
Από το 2005 είναι εμπειρογνώμων της Ε.Ε. σε θέματα δικαίου και ηθικής, ενώ έχει διατελέσει εμπειρογνώμων και της UNESCO.
Πρόεδρος της ΕΗΔΕ του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και τακτικό μέλος των ΕΗΔΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Διδάσκει Βιοδίκαιο και Βιοηθική σε ΠΜΣ στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας, το ΔΠΘ και το ΕΚΠΑ, καθώς και νομικά ζητήματα της τεχνητής νοημοσύνης στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ.
Συγγραφέας 7 μονογραφιών και άνω των 50 άρθρων και συμβολών σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, έχει επίσης παρουσιάσει ανακοινώσεις σε πάνω από 100 διεθνή και εθνικά συνέδρια και σεμινάρια, ενώ συμμετείχε σε διεθνή και εθνικά ερευνητικά προγράμματα με κύρια πεδία ενδιαφέροντος τη βιοηθική, το βιοδίκαιο, το δίκαιο των νέων τεχνολογιών, το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το δίκαιο του περιβάλλοντος.
Δικηγόρος Αθηνών, διευθύνει από το 2009 το Τμήμα Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής της Δικηγορικής Εταιρείας Αθηνών και από το 2019 την πρωτοβουλία BioMedLex για το δίκαιο της επιστημονικής έρευνας.