Χριστίνα Παπανικολάου

Share:

Χριστίνα Παπανικολάου

Βιοπαθολόγος, π. Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας

Γιατρός με ειδικότητα Βιοπαθολογίας, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια Παρισίων V και VII στον τομέα της Αιματολογίας, της Ανθρώπινης Βιολογίας και της Καρκινολογίας, και με εξειδίκευση στην εργαστηριακή αιματολογία και τη Δημόσια Υγεία, ως απόφοιτος της ΕΣΔΥ.
Υπηρέτησε την ιατρική ως ειδικευόμενη, εσωτερική βοηθός και επιστημονική συνεργάτης στα νοσοκομεία της Assistance Publique στο Παρίσι St. Joseph, Necker enfants malades και Pitie-Salpetriere και ως επιμελήτρια και Διευθύντρια του ΕΣΥ στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας-Κληρονομικών Αιμοσφαιρινοπαθειών του Νοσοκομείου Αθηνών «Λαϊκό», από το 1986 έως το 2019.
Ανέλαβε θέσεις δημόσιας ευθύνης και συγκεκριμένα διετέλεσε Γενική Γραμματέας Καταναλωτή στο Υπουργείο Ανάπτυξης (1998-2000) στη νεοσύστατη τότε Γεν. Γραμματεία, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων – ΕΦΕΤ (2000-2004), που επίσης συγκροτήθηκε επί προεδρίας της, ως ο τρίτος κατά σειρά Ευρωπαϊκός οργανισμός μέλος της EFSA (European Food Safety Authority). Υπηρέτησε επίσης ως Διοικήτρια της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Νήσων Αιγαίου, τη διετία 2010-2012.
Από τον Αύγουστο του 2012 έως τον Μάρτιο 2015 υπηρέτησε ως Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας στο Υπουργείο Υγείας, όπου είχε την ευθύνη εκπροσώπησης της Ελλάδας στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Ηλεκτρονικής Υγείας, (e-health network), όπως και της εναρμόνισης και εφαρμογής της Ευρωπαϊκής οδηγίας σχετικά με τα Δικαιώματα των Ευρωπαίων ασθενών στη Διασυνοριακή περίθαλψη (EE 24/2011). Δραστηριοποιήθηκε ιδιαίτερα στην πολιτική (policy) του ψηφιακού μετασχηματισμού των Συστημάτων Υγείας, ως επικεφαλής του Τομέα Ηλεκτρονικής Υγείας και Διασυνοριακής περίθαλψης του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του ΠΙΣ και συμμετέχει συστηματικά σε Ελληνικά και Ευρωπαϊκά fora και οργανισμούς,
σχετικά με την προώθηση καινοτομικών λειτουργικών εφαρμογών στις υπηρεσίες υγείας και του ιατρικού τουρισμού. Πρόσφατα δραστηριοποιείται ως επιστημονική συνεργάτης της Swiss Approval International (Inspection and Certification Body).
Γνωρίζει Αγγλικά, Γαλλικά (άριστη γνώση), Ιταλικά και Γερμανικά.