Χριστίνα Παπανικολάου

Share:

Χριστίνα Παπανικολάου

Πρόεδρος του τομέα e-Health και Διασυνοριακής Φροντίδας του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του Πανελληνίου ιατρικού Συλλόγου

Η Χριστίνα Παπανικολάου είναι ιατρός βιοπαθολόγος, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Με μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια Παρισίων V και VII στον τομέα της Αιματολογίας, της Ανθρώπινης Βιολογίας και της Καρκινολογίας, εργάστηκε από το 1978 έως το 1985 ως ειδικευόμενη γιατρός, εσωτερική βοηθός και επιστημονική συνεργάτης στα νοσοκομεία της Assistance Publique στο Παρίσι, «St Joseph», «Necker enfants malades» και «Pitié-Salpêtrière». Το 1986 επέστρεψε στην Ελλάδα ως γιατρός του ΕΣΥ στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας του Λαϊκού Νοσοκομείου, με εξειδίκευση στην εργαστηριακή αιματολογία και τη Δημόσια Υγεία. Το 1998 καταλαμβάνει τη θέση της Γενικής Γραμματέως Καταναλωτή στο Υπουργείο Ανάπτυξης και την περίοδο 2000-2004 διατελεί Πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) έχοντας την εποπτεία για την εφαρμογή της νομοθεσίας στην ασφάλεια των τροφίμων και τις εναρμονίσεις της Κοινοτικής Νομοθεσίας στο Εθνικό Δίκαιο. Σημαντική υπήρξε η συμμετοχή της στην ίδρυση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και στη διαμόρφωση του νέου ρυθμιστικού Κοινοτικού πλαισίου. Την ίδια περίοδο είναι μέλος του European Food Safety Scientific Advisory Forum. Επανέρχεται στο Λαϊκό Νοσοκομείο κατά τα έτη 2004- 2009 ως Διευθύντρια στη Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας.
Από το 2010 έως τον Ιούλιο 2012 κατείχε τη θέση της Διοικήτριας στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιά και νήσων του Αιγαίου. Από τον Αύγουστο 2012 έως τον Ιανουάριο 2015 διετέλεσε Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας στο Υπουργείο Υγείας. Πρόσφατα ανέλαβε τη θέση της Προέδρου του τομέα e-Health και Διασυνοριακής Φροντίδας του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του Πανελληνίου ιατρικού Συλλόγου.