Αξιοποίηση δεδομένων & Ψηφιακή Υγεία

Η ψηφιακή υγεία μεταμορφώνει την παροχή υπηρεσιών υγείας και την πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές, βελτιώνει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και ενισχύει συνολικά την αποδοτικότητα του τομέα της υγείας.

Στο πλαίσιο της ψηφιακής υγείας αξιοποιούνται τεχνολογίες της πληροφορίας και των επικοινωνιών για τη βελτίωση της πρόληψης, της διάγνωσης, της θεραπείας, της παρακολούθησης και της διαχείρισης θεμάτων υγείας, καθώς και για την παρακολούθηση και τη διαχείριση παραγόντων κινδύνου, όπως οι συνήθειες του τρόπου ζωής. Η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την ψηφιακή υγεία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη διασύνδεση και αξιοποίηση ιατρικού εξοπλισμού, ψηφιακών εφαρμογών, συσκευών, βάσεων δεδομένων και πληροφοριακών συστημάτων, με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και τη βελτίωση της προσβασιμότητας. Ταυτόχρονα, η αξιοποίηση των δεδομένων υγείας επιτρέπει τον σχεδιασμό και την εφαρμογή εμπεριστατωμένων πολιτικών και στρατηγικών, ενώ προωθεί την επιστημονική έρευνα και την καινοτομία.

Στο πλαίσιο του Πανελληνίου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2023, έχουν προγραμματιστεί δύο συνεδρίες που αφορούν στην αξιοποίηση των δεδομένων και την ψηφιακή υγεία.

Συνεδρία

Την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου, 10.00-11.00, θα πραγματοποιηθεί η συνεδρία με τίτλο «Συμμαχία για την τεκμηρίωση: Είναι εφικτή η αξιοποίηση των δεδομένων υγείας;». Στη συνεδρία συμμετέχουν ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η Νίκη Τσούμα, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, ο Βασίλης Κουτσιουρής, επιστημονικός συνεργάτης στη Γενική Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας και η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στη συνεδρία είναι η αναγκαιότητα αξιοποίησης των δεδομένων υγείας για την αποδοτικότερη λειτουργία του εθνικού συστήματος υγείας και τον σχεδιασμό των κατάλληλων πολιτικών, αλλά και τα πιθανά διλήμματα και οι προβληματισμοί που συνδέονται με την καταγραφή δεδομένων. Της συνεδρίας θα προεδρεύσουν ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Πληροφορικής και Συστημάτων Ηλεκτρονικής Υγείας, Χαράλαμπος Καρανίκας και η καθηγήτρια Βιοηθικής στη Δημόσια Υγεία, Τίνα Γκαράνη-Παπαδάτου.

Στρογγυλή Τράπεζα

Την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου, 11.00-12.00, θα πραγματοποιηθεί στρογγυλό τραπέζι με τίτλο «Τι χρειάζεται για να διαμορφώσουμε μια ολοκληρωμένη πολιτική για την ψηφιακή υγεία;». Στο πλαίσιο αυτής της συνεδρίας η Χριστίνα Γεωργακοπούλου, προϊσταμένη Διεύθυνσης Πληροφορικής του ΕΟΠΥΥ θα μιλήσει για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΟΠΥΥ στην υπηρεσία του πολίτη και ο Χαράλαμπος Καρανίκας, καθηγητής Ιατρικής Πληροφορικής και Συστημάτων Ηλεκτρονικής Υγείας, θα σχολιάσει το κατά πόσο είναι επαρκές το θεσμικό πλαίσιο για την ηλεκτρονική υγεία. Για την εκπαίδευση και την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού θα μιλήσει ο Παναγιώτης Μπαμίδης, καθηγητής Ιατρικής Φυσικής και Πληροφορικής στην Ιατρική Εκπαίδευση, ενώ ο Αλέξανδρος Μπέρλερ, IHE Service Director, IHE Europe, Αντιπρόεδρος HL7 Hellas, θα μιλήσει για το European Health Data Space και τη διαλειτουργικότητα. Τη συζήτηση θα συντονίσουν ο Γιάννης Κωτσιόπουλος, γενικός διευθυντής του PhARMA Innovation Forum, και η Ελπίδα Φωτιάδου, προϊσταμένη Υποδιεύθυνσης Ειδικών Εφαρμογών της Διεύθυνσης Λειτουργίας & Υποστήριξης Εφαρμογών της ΗΔΙΚΑ.