Μείζονα Χρόνια Νοσήματα

Τα χρόνια νοσήματα αποτελούν, ίσως, το σημαντικότερο πρόβλημα δημόσιας υγείας στην Ελλάδα, ενώ επιβαρύνουν αισθητά το εθνικό σύστημα υγείας. Με τρεις συνεδρίες που αφορούν στα καρδιαγγειακά νοσήματα, την παχυσαρκία και τον καρκίνο, η συζήτηση για την αποτελεσματική διαχείριση και αντιμετώπισή των χρόνιων νοσημάτων σε εθνικό επίπεδο, κατέχει κεντρική θέση στο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2023.

Καρδιαγγειακά νοσήματα

Η συνεδρία «Μείζονα Χρόνια Νοσήματα Ι: Προς ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων» θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 12 μμ – 1 μμ. Ο καθηγητής καρδιολογίας Πάνος Βάρδας, η καρδιολόγος Αγάθη-Ρόζα Βρεττού και η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Φωφώ Καλύβα θα μιλήσουν για θέματα, όπως η τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα, η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και η αναγκαιότητα για την μείωση της θνησιμότητας και της νοσηρότητας από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Τη συνεδρία θα συντονίσουν ο Κωνσταντίνος Τσιτλακίδης, καρδιολόγος του 251 Γ.Ν. Αεροπορίας, και ο Ηλίας Κυριόπουλος, επίκουρος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στο London School of Economics.

Παχυσαρκία

Η συνεδρία «Μείζονα Χρόνια Νοσήματα ΙΙ: Η Παχυσαρκία ως ανερχόμενη απειλή» θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 1 μμ – 2 μμ, σε συνεργασία με τη Συμμαχία για την Καταπολέμηση της Παχυσαρκίας (Action4Obesity). To διεπιστημονικό πάνελ της συνεδρίας περιλαμβάνει τους Κώστα Αθανασάκη, επίκουρο καθηγητή Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Ευθύμιο Καπάνταη, πρόεδρο της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, και την Ανδρομάχη Βρυωνίδου-Μπομποτά, πρόεδρο της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας και της Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν θα είναι η αναγνώριση της παχυσαρκίας ως χρόνιας νόσου, η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας για τη διαχείριση της παχυσαρκίας, οι προσπάθειες που έχουν γίνει και αυτές που χρειάζεται να γίνουν για την πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, καθώς και οι δράσεις της Συμμαχίας για την Καταπολέμηση της Παχυσαρκίας. Τη συνεδρία θα συντονίσουν ο καθηγητής Διατροφικής Αγωγής-Διατροφικής Αξιολόγησης, Γιάννης Μανιός και ο καθηγητής Παθολογίας, Νικόλαος Τεντολούρης.

Καρκίνος

Η συνεδρία «Μείζονα Χρόνια Νοσήματα ΙΙΙ: Η Εθνική Πολιτική για τον Καρκίνο – από τον σχεδιασμό στην εφαρμογή» θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 3 μμ – 4 μμ, σε συνεργασία με την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας. Η πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, Ζένια Σαριδάκη-Ζώρα, ο ογκολόγος-παθολόγος Ηλίας Αθανασιάδης και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, Γεώργιος Καπετανάκης θα επικεντρωθούν σε θέματα, όπως η διαμόρφωση στρατηγικών και πολιτικών για την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου και η βελτίωση της ογκολογικής περίθαλψης και φροντίδας των ασθενών στη χώρα. Τη συνεδρία θα συντονίσει και θα σχολιάσει ο κ. Κώστας Αθανασάκης.