Νέα Δημόσια Υγεία σε προτεραιότητα

Οι εργασίες του Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας ανοίγουν την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου στις 10:00 π.μ. με την ομιλία της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη με τίτλο «Η ‘Νέα Δημόσια Υγεία’ και η πρόκληση της εφαρμογής της», η οποία θα αναπτύξει το δομικό σχεδιασμό του Υπουργείου, τις δράσεις που βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης, αλλά και αυτές που θα ακολουθήσουν.

Με την εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου αφιερωμένη στη Δημόσια Υγεία, η αναδιάρθρωση και η αναβάθμισή της αποτελούν προτεραιότητες, για την προστασία του πληθυσμού σε μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις και ενδεχόμενες πανδημίες.

Στις 10:30-11:30 θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συμμετοχή της Αναπληρώτριας Υπουργού και ειδικών του χώρου. Ο Γιάννης Τούντας, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Ε.Κ.Π.Α. και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (Ι.Κ.Π.Ι.), θα μιλήσει για τους τρεις τομείς της ανάπτυξής της την πρόληψη της ασθένειας, την προστασία της υγείας και την προαγωγή υγείας και θα περιγράψει την υφιστάμενη κατάσταση, ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.), θα επικεντρωθεί στον ρόλο που θα διαδραματίσει ο Οργανισμός στον νέο σχεδιασμό και ο Γκίκας Μαγιορκίνης, Επίκουρος Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Ε.Κ.Π.Α, θα αναφερθεί στις εμπειρίες και τα διδάγματα από την πανδημία που θα χρησιμοποιηθούν στη νέα εποχή για τη Δημόσια Υγεία.

Στις 12:00-13:00  θα παρακολουθήσουμε μία συνεδρία αφιερωμένη στον Προσωπικό Γιατρό και την πρόκληση της εφαρμογής του θεσμού στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Για τη σπουδαιότητα του θεσμού στην οργάνωση της ΠΦΥ στην Ελλάδα, τις αδυναμίες τής μέχρι τώρα εφαρμογής του και τις διορθωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να προσελκύσει περισσότερους γιατρούς με στόχο την καθολική κάλυψη του πληθυσμού θα συζητήσουν οι: Χρήστος Λιονής, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Αθηνά Τατσιώνη, Καθηγήτρια Γενικής Ιατρικής στο Πανεπιστημίο Ιωαννίνων, Γιάννης Τούντας, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Ε.Κ.Π.Α.  Εμμανουήλ Σμυρνάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Α.Π.Θ και σχολιάζει ο Αθανάσιος Λοπατατζίδης, Εμπορικός Διευθυντής Ευρώπης στον Όμιλο Affidea.

Με προεξάρχουσα την ομιλία της Αναπληρώτριας Υπουργού, και με τις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν, η Δημόσια Υγεία θα βρεθεί στο προσκήνιο του Συνεδρίου. Τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν θα αποτελέσουν μία ιδιαίτερα χρήσιμη βάση για τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Νέα Δημόσια Υγεία στην μεταπανδημική εποχή.