Ποιότητα και αποδοτικότητα των υπηρεσιών υγείας…

Κρίσιμοι παράγοντες για τις υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα, όπως είναι η αξιολόγηση και η αποζημίωση της ποιότητας και της αποδοτικότητάς τους αλλά και η ανάπτυξη κατευθυντήριων οδηγιών θα αναλυθούν σε τρεις συνεδρίες, την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου.

Συνεδρία 1

Ξεκινώντας στις 10.30-11.30, η πρώτη συνεδρία αυτής της θεματικής ενότητας θα επικεντρωθεί στην ανάγκη μετάβασης των οικονομικών των νοσοκομείων του ΕΣΥ σε μία νέα εποχή. Ο Νίκος Νομικός, υποψήφιος διδάκτορας στο ΠΑΔΑ θα περιγράψει τα βασικά μεγέθη και τις μεταβολές τους στη νοσοκομειακή δαπάνη των τελευταίων πέντε χρόνων ενώ στη συνέχεια ο Παντελής Μεσσαρόπουλος, Προέδρος του Δ.Σ. του ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ. θα περιγράψει την επικείμενη εφαρμογή των DRGs στο ΕΣΥ και την αλλαγή που αυτή θα φέρει στον τρόπο κοστολόγησης και αποζημίωσης νοσοκομειακών υπηρεσιών με βάση τη δραστηριότητα, προωθώντας ένα αντικειμενικό, διαφανές και δίκαιο σύστημα. Ολοκληρώνοντας ο Πάνος Μινογιάννης, Γενικός Διευθυντής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο θα σκιαγραφήσει τη νέα εποχή που έρχεται στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας. Από το προεδρείο, σημαντική θα είναι η συνεισφορά της π. Διοικήτριας Αναστασίας Μπαλασοπούλου και του καθηγητή Διοίκησης και Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας Δ.Π.Θ. Νίκου Πολύζου.

Συνεδρία 2

Στις 12:30-13:30 τη σκυτάλη παίρνει μία συνεδρία που θα ασχοληθεί με τα θέματα της μέτρησης και της αξιολόγησης της ποιότητας φροντίδας υγείας, η οποία διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (Ο.ΔΙ.Π.Υ.) και το Υπουργείο Υγείας Κύπρου. Οι ομιλητές θα αναφερθούν τόσο στην υφιστάμενη κατάσταση όσο και στα επόμενα βήματα. Η Πρόεδρος του Ο.ΔΙ.Π.Υ. Δάφνη Καϊτελίδου θα περιγράψει το πλαίσιο για τη μέτρηση και την αξιολόγηση της ποιότητας φροντίδας υγείας και η Φωτεινή Θειακού, Αναπληρώτρια Διοικήτρια στο Γ.Ν. Μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου» θα μας περιγράψει την οπτική της διοίκησης αναφορικά με τους δείκτες ποιότητας στη φροντίδα υγείας. Συμπληρώνοντας τη συνεδρία με την περιγραφή πετυχημένων διεθνών πρακτικών, ο Νικόλας Νικολάου από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) της Κύπρου θα μιλήσει για την αύξηση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας μέσω της διαπίστευσης χρησιμοποιώντας το παράδειγμα από τα κρατικά νοσηλευτήρια της χώρας του. Κλείνοντας η Gratiela Lordache, Policy Consultant at The World Bank, National Authority for Quality Management in Healthcare, θα περιγράψει την ποιότητα της φροντίδας υγείας στη Ρουμανία.

Συνεδρία 3

Μια ακόμη συνεδρία με πρακτικές εμπειρίες από Ελλάδα και Κύπρο ακολουθεί στις 15.00-16.00 και αναφέρεται στην ανάπτυξη των κλινικών κατευθυντήριων οδηγιών που βασίζονται στην τεκμηρίωση. Η Angela Spatharou, Senior Partner, Healthcare & Life Sciences, UKI & Lead, Healthcare & Life Sciences, EMEA, IBM Consulting, θα μας περιγράψει τον επαναστατικό τρόπο με τον οποίο μεταβάλλεται η πρόσβαση και η εμπειρία των ασθενών από τις υπηρεσίες υγείας μέσα από τη χρήση θεραπευτικών πρωτοκόλλων στην ψηφιακή υγεία, μέσα από παραδείγματα του Βρετανικού NHS, από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αμερική. Την εμπειρία της Ελλάδας από την ανάπτυξη και την εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων θα μας μεταφέρει στη συνέχεια ο Λευτέρης Θηραίος, Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε., για να περάσουμε στη συνέχεια στην περίπτωση της Κύπρου. Η Μόνικα Κυριάκου, Ανώτερη Λειτουργός στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) της Κύπρου, αλλά και ο Hugh McGuire, Senior Advisor, NICE international & NICE Advice θα μοιραστούν μαζί μας διδάγματα και εμπειρίες από τη συνεργασία της Κύπρου με τον NICE International κατά την εφαρμογή κατευθυντήριων οδηγιών υψηλής ποιότητας στο Γενικό Σύστημα Υγείας της χώρας.

Η συνεργασία του Ο.ΔΙ.Π.Υ. με το Υπουργείο Υγείας Κύπρου και του ΟΚΥπΥ με τη συμβολή των εκπρόσωπων του NICE international, η συμμετοχή του ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ αλλά και όλων των υπολοίπων συμμετεχόντων από τον ακαδημαϊκό και τον επιχειρηματικό κόσμο θα δώσουν μέσα από αυτές τις τρεις συνεδρίες μία ολοκληρωμένη εικόνα για την επόμενη μέρα στην αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας.