Ειρήνη Αγαπηδάκη

Share:

Ειρήνη Αγαπηδάκη

Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη είναι Ψυχολόγος, με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (MSc) στην Προαγωγή και Αγωγή Υγείας από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διδακτορικό δίπλωμα (PhD) στο γνωστικό αντικείμενο της Ψυχολογίας της Υγείας, από την ίδια Σχολή, ενώ έχει μετεκπαιδευτεί και σε θέματα πρόληψης των ψυχικών διαταραχών και προαγωγής ψυχικής υγείας. Επιπλέον, έχει πολυετή διδακτική και ερευνητική εμπειρία στα πεδία της χάραξης πολιτικών δημόσιας υγείας, τη μεθοδολογία έρευνας στη Δημόσια Υγεία και στην προαγωγή ψυχικής υγείας, στο πλαίσιο εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων.

Εργάστηκε ως ερευνητική συνεργάτης επί σειρά ετών στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ενώ κατά το πρόσφατο παρελθόν, εξελέγη και υπηρετούσε ως Λέκτορας Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Έχει συγγράψει και δημοσιεύσει ερευνητικές εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές, ενώ έχει παρουσιάσει αποτελέσματα των ερευνητικών της εργασιών σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια.

Το 2019 παραιτήθηκε από την ακαδημαϊκή της θέση, προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντα της Ειδικής Γραμματέως Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπου παρέμεινε ως το 2022.

Στα τέλη Δεκεμβρίου 2022, ανέλαβε τα καθήκοντα της Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Υγείας, υλοποιώντας μεταξύ άλλων: το παιδιατρικό ψηφιακό βιβλιάριο παιδιού, ώστε να μπορεί επιτέλους η χώρα μας να διαθέτει για πρώτη φορά, επίσημα και αξιόπιστα δεδομένα για την εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών, ενώ παράλληλα οργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν εκτεταμένοι εμβολιασμοί σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Επιπλέον, αναπτύχθηκε το νέο σχέδιο Πρόληψης των κυριότερων χρόνιων νοσημάτων, Προστασίας και Προαγωγής της Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης», το οποίο περιλαμβάνει πάνω από 20 δράσεις πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης με προϋπολογισμό άνω των 300 εκ. ευρώ, που αποτελούν την πρώτη προσπάθεια στην ιστορία της χώρας μας για οργανωμένο και συστηματικό σύστημα πρόληψης για όλο τον πληθυσμό.

Συμμετέχει σε: