Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Share:

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Υπουργός Υγείας

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει πλούσια και ποικιλόμορφη εμπειρία στην πολιτική ασφάλειας, την ενέργεια, τις υποδομές, τις αγορές και το εμπόριο. Εξελέγη επίσης και υπηρέτησε ως Βουλευτής στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Διατέλεσε: Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Υφυπουργός Ανάπτυξης και Εμπορίου.

Είναι ο μακροβιότερος Υπουργός, αρμόδιος για θέματα εσωτερικής ασφάλειας, με θητείες που σηματοδοτήθηκαν από σημαντικά προγράμματα εκσυγχρονισμού της δημόσιας ασφάλειας, την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, την αναμόρφωση της αντιτρομοκρατικής πολιτικής, την σύγχρονη οργάνωση των υπηρεσιών την ΕΛ.ΑΣ. και την προστασία των συνόρων. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής συνδυάστηκαν με αντίστοιχες ευρωπαϊκές και διεθνείς συνεργασίες και περιλάμβαναν εφαρμογή προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνολογική ενίσχυση της ΕΛ.ΑΣ.

Σταθμός των πολιτικών αυτών υπήρξε η εξάρθρωση της τρομοκρατίας, με την παραπομπή σε δίκη και τελική καταδίκη των μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν. Η εξάρθρωση αυτής της οργάνωσης έχει γίνει ένα παράδειγμα της αποτελεσματικότητας των σύγχρονων αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων. Η οργάνωση διαλύθηκε με αναίμακτο τρόπο που επιβεβαίωσε το κράτος δικαίου και απέδειξε την αποτελεσματικότητα των σύγχρονων αντιτρομοκρατικών προσεγγίσεων.

Επί των ημερών του επίσης ιδρύθηκαν και λειτούργησαν η Δ/νση Οικονομικής Αστυνομίας, η Δ/νση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, οι ομάδες Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ), η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων κ.α.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας του θητείας εκεί, ψηφίστηκε για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση ο Νόμος που προβλέπει το Σύνταγμα για τη ρύθμιση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι. Τέλος, κατασκευάστηκαν και λειτουργούν το σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης των συνόρων και ο φράκτης στα ανατολικά σύνορα της χώρας με την Τουρκία.

Στις Εκλογές του Μαΐου 2023 εξελέγη με τη Νέα Δημοκρατία πρώτος σε ψήφους Βουλευτής στη Δυτική Αθήνα.

Στην Κυβέρνηση του Ιουνίου 2023, του ανατέθηκε από τον Πρωθυπουργό το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Υγείας.

Συμμετέχει σε: