Δημήτριος Τ. Μπούμπας

Share:

Δημήτριος Τ. Μπούμπας

Καθηγητής Παθολογίας-Ρευματολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Υπεύθυνος Μονάδας Ρευματολογίας Δ’ Παθολογικής Κλινικής Π.Γ.Ν. «Αττικόν», Συνεργαζόμενος Ερευνητής ΙΙΒΕΑΑ, Πρόεδρος Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας

Ο Καθηγητής Δημήτριος Τ. Μπούμπας αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μετεκπαιδεύτηκε στην Ανοσολογία, Παθολογία και Ρευματολογία στις ΗΠΑ. Εργάστηκε επί μία δεκαετία ως Ερευνητής στα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας των ΗΠΑ (National Institutes of Health, NIH), εξασκώντας παράλληλα καθήκοντα Αναπληρωτού Κλινικού Διευθυντού και Κλινικού Διευθυντού του Εθνικού Ιδρύματος Αρθρίτιδος και Μυοσκελετικών Νόσων (ΝΙAMS). Επαναπατρίσθηκε το 1999 και υπηρέτησε αρχικά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ως Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής και της Κλινικής Ρευματολογίας, Κλινικής Ανοσολογίας και Αλλεργιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Το 2012 μετακινήθηκε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), όπου διευθύνει την 4η Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν». Είναι Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής ΜΠΣ Μοριακής Βιοϊατρικής του ΕΚΠΑ και Συνεργαζόμενο Μέλος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Από τον Δεκέμβριο 2021 είναι εκλεγμένος Πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚεΣΥ).
Το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στην αυτοανοσία και τη φλεγμονή, διερευνώντας την παθογένεια και την ανοσοκατασταλτική/βιολογική θεραπεία των αυτοανόσων ρευματικών νοσημάτων (συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, ρευματοειδής αρθρίτιδα). Έχει 305 δημοσιεύσεις στο PubMed και 41 κεφάλαια σε βιβλία, πολλά από τα οποία αποτελούν τα συγγράμματα αναφοράς του κλάδου ( ISI 16.995 citations/μνείες, H index 68). Το ερευνητικό του έργο χρηματοδοτήθηκε από εθνικά (ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ, Πυθαγόρας Ι, ΙΙ, Ηράκλειτος, Θαλής, Αριστεία) και προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως (ΑUTOCURE FP-6, BTCURE, IMI, FOREUM, ERC Advanced Grant). Διετέλεσε Πρόεδρος (2008-2014) της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) για την κρίση προχωρημένων βιοϊατρικών ερευνητικών προτάσεων (LS-7, Advanced Grants) και μέλος της EU ESRFI Committee for Translational Research Infrastructures (2006-2008). Αντιπρόεδρος της Επιτροπής του ERC για τις συνέργειες (SYNERGY). Διετέλεσε επίσης Μέλος του ΔΣ του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ, 2002-2004). Είναι ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Ρευματολογικής Εταιρείας (EULAR), όπου υπηρέτησε ως μέλος της Διοικούσας Επιτροπής (Executive Committee) και Πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαίδευσης και Ειδίκευσης. Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ομάδος Εργασίας (EULAR Task Force) για τον Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο και Associate Editor του περιοδικού Annals of Rheumatic Diseases. Πρόεδρος Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών και Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας (Academia Europeae).

Συμμετέχει σε: