Κυριακή Μπακιρτζή

Share:

Κυριακή Μπακιρτζή

Scientific Director at the Experimental, Educational & Research Center, ELPEN και Director of External Innovation at the Athens LifeTech Park

Η Δρ Μπακιρτζή είναι Βιολόγος, Βιοχημικός και Μοριακός Βιολόγος με σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Μετά το M.Sc., εργάστηκε στο Τμήμα Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Έρευνας & Τεχνολογίας Ελλάς (ΙΤΕ). Στη συνέχεια μετέβη με πλήρη υποτροφία στις Η.Π.Α. για να παρακολουθήσει πρόγραμμα διδακτορικού της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης στον τομέα των Νευροεπιστημών. Συνέχισε ως Μεταδιδακτορική στο Τμήμα Γαστρεντερολογίας της Ιατρικής Σχολής David Geffen του UCLA. Η έρευνά της επικεντρώθηκε στα micro-RNA, τη διακυτταρική επικοινωνία μέσω εξωσωμάτων και την υποκυτταρική μοριακή σηματοδότηση που αφορά στον καρκίνο του παχέος εντέρου, τη νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα.

Το 2011 και το 2017 η έρευνά της έλαβε το 3ο και 1ο (αντίστοιχα) Παγκόσμιο Βραβείο στον τομέα της Γαστρεντερολογίας στο πλαίσιο του Digestive Disease World Conference (DDW). Το 2014 έγινε Assistant Project Scientist πρώτου επιπέδου στην Ιατρική Σχολή David Geffen, UCLA. Το 2016, προήχθη σε Assistant Project Scientist δεύτερου επιπέδου, ενώ παράλληλη υπήρξε Υπεύθυνη Έργου στο Κέντρο Συστημικής Βιοϊατρικής, UCLA.

Από το 2009 έως το 2017, η Δρ. Μπακιρτζή κέρδισε επίσης δύο βραβεία Young Investigator και έχει λάβει χρηματοδότηση από το NIH και το Crohn’s and Colitis Foundation of America (CCFA).

Σήμερα έχει την Επιστημονική Διεύθυνση του Ερευνητικού, Εκπαιδευτικού & Πειραματικού Κέντρου της ΕΛΠΕΝ και τον ρόλο της Συντονίστριας Ακαδημαϊκών Προγραμμάτων της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακευτικής Βιομηχανίας (ΠΕΦ). Κατά τη διάρκεια της ερευνητικής της δραστηριότητας (2003-2017) εξέδωσε πολυάριθμες δημοσιεύσεις, είχε συνεργασίες με Πανεπιστήμια σε τέσσερις Ηπείρους και προσεκλήθη να δώσει διαλέξεις και εκπαίδευση σε ινστιτούτα όπως το Harvard School of Medicine, η Cleveland Clinic και η Mayo Clinic, ως αναγνωρισμένη ειδικός δύο πρωτοκόλλων ζωικών μοντέλων καθώς και μεθόδων απομόνωσης μικροκυστιδίων που έχει αναπτύξει η ίδια.

Συμμετέχει σε: