Χρήστος Γ. Δερβένης

Share:

Χρήστος Γ. Δερβένης

MD, PhD, FRCS, Διευθυντής (Hon) Κλινικής Χειρουργικής Ογκολογίας - Χειρουργικής Ήπατος - Χοληφόρων - Παγκρέατος, Νοσοκομείο Metropolitan, Καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Κύπρου

Ο Χρήστος Δερβένης γεννήθηκε στον Βόλο στις 29 Απριλίου 1954.

Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας το 1978 από όπου και πήρε τον τίτλο της ειδικότητας της Χειρουργικής το 1985. Συνέχισε την μετεκπαίδευσή του στο Λονδίνο και στη Βέρνη της Ελβετίας, στη Χειρουργική του Παγκρέατος, του Ήπατος και των Χοληφόρων. Αναγορεύθηκε Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1997.

Διετέλεσε Συντονιστής Διευθυντής Χειρουργικής στο Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο Ν. Ιωνίας «Αγία Όλγα» για 18 χρόνια και Καθηγητής Χειρουργικής Στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου (2017 – 2021).

Είναι επίσης επισκέπτης Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.

Σήμερα είναι Διευθυντής του Τμήματος Χειρουργικής Ογκολογίας και Χειρουργικής Ήπατος – Χοληφόρων -Παγκρέατος στο Νοσοκομείο Μετροπόλιταν και Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του ίδιου Νοσοκομείου.

Έχει κληθεί ως επισκέπτης καθηγητής σε διάφορα πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων στη Mayo Clinic Medical School, Rochester, MN και στο Yale University, CT USA; Harvard Medical School (invited lecturer). Στην Ευρώπη στα University of Lund, Sweden; University of Verona, Italy; και University of the Witwatersrand in Johannesburg, South Africa.

Διετέλεσε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ήπατος-Χοληφόρων παγκρέατος και μέλος της διοίκησης της αντίστοιχης Διεθνούς εταιρείας και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ιατρικών ειδικοτήτων UEMS (Division Ήπαρ-Χοληφόρα-Πάγκρεας).

Έχει αναγορευτεί σε επίτιμο μέλος του Royal College of Surgeons of England, της Ακαδημίας Χειρουργικής της Αργεντινής, της Ιταλικής Εταιρείας Ήπατος – Χοληφόρων – Παγκρέατος.

Έχει εκδώσει 3 βιβλία σε διεθνείς εκδοτικούς οίκους και έχει δημοσιεύσει 250 άρθρα με περισσότερες από 52500 αναφορές και h-index 77.

Πρόσφατα συμπεριελήφθη στη λίστα του 2% των κορυφαίων επιστημόνων παγκοσμίως με βάση την κατάταξη του Πανεπιστημίου Stanford των ΗΠΑ

Υπήρξε μέλος της ομάδας για το ΕΣΥ στην περίοδο υπουργίας του Παρασκευά Αυγερινού, Σύμβουλος πολλών Υπουργών Υγείας και Μέλος πολλών επιτροπών για το ΕΣΥ. Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό άρθρων για το ΕΣΥ.

Έχει εκπαιδευτεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σε θέματα Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας και ήταν μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας στη μεγάλη σύνοδο του ΠΟΥ για την Οργάνωση των Υπηρεσιών Υγείας στη Χάγη (1984).

Πρόεδρος της επιτροπής για την αναμόρφωση της Ιατρικής εκπαίδευσης, (2013-2014).

Πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ (2012-2015).

Ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος του «Κύκλου Ιδεών».

Συμμετέχει σε: